günce, Tüm Yazılar

2020 Kış-Bahar Kahveleri

Molecule Coffee kahve kavurma ekibi olarak, 2020 kış-bahar sezonu Etiyopya kahvelerini yöresel plantasyonlardan sağladık. Plantasyonların özelliklerini “Etiyopya Kahve Üretim Sistemi” başlıklı yazımızda açıkladık. Mutlaka okuyunuz Sidamo, Limu ve Yirgacheffe plantasyonlarından 6 ayrı çeşit kahve temin edip, bunların 5’ini paket olarak satışa sunduk. Diğeri ise demleme esnasında hata kaldırmayan bir Gr 4 kahvesi olduğundan demleme barlarımızda hususi olarak kullanılmaktadır.

Sidamo Gr2:

Sidama bölgesi Sidamo Ulusal Plantasyonundan olan bu kahve, çiçeksi, duru, doygun, orta gövdeli bir tam yıkanmış heirloom. Fermantasyon sürecinde yaklaşık 60 saat bekletilmiş, karamelize edilmeden doğru demlendiğinde, demleme esnasında kolay çözünebilir, polen hissi yüksek… Geçtiğimiz sezonun verimli geçmesi hem Gr1 hem Gr2 seçilimlerinin yüksek kalitede olmasını sağlamış. Gr2 hasadının tamamı orta-yüksek fermantasyona tabi tutulmuş. Çiçeksi, tatlı, doygun ve hafif.

Limu Gr2:

Limu, Jimma şehrinin kuzeyinde Limmu Kossa adı verilen bir yerleşkedir. Limu olarak adlandırılan kahveler Jimma ile Limmu Kossa arasındaki bölgede bulunan karakteristik bir heirloom cinsidir. Addis Ababa’ya yakınlığı sebebiyle Limu kahveleri Jimma-North Oromia’nın en iyi kahveleri olarak dünya pazarında yaygınlaşmıştır. Tıpkı Kenya kahveleri gibi asidik, narenciye ve dut etkisinin güçlü oluşu en tipik özelliği. Buradaki ulusal plantasyonda Gr2 yarı yıkanmış bir kahve olması açısından güçlü gövdesi, kompleks tatları, yüksek asiditeli özellikleriyle öne çıkmaktadır.

Chelelektu Gr1:

Natural işlenmiş bu kahve doğal kurutmaya bırakılmış, sonrasında tam eleklenmiş, asidik, şarapsı ve nane tadı ile öne çıkan seçkin bir kahve. Chelelektu kasabasında Yirga Alem ya da dünyada Yirgacheffe olarak bildiğimiz bölgenin kooperatif ve plantasyonlarına çalışan küçük üreticiler üretmektedir. Aynı yöreden çıkan, daha önce Chelchele olarak adlandırdığımız kahve bu kez orijinal yerel adıyla stoklarımızda.

Adado Idido GR1:

Tıpkı Chelelektu gibi Idido da daha önce sıkça kavurduğumuz Adado’nun orijinal yerel adıyla stoklarımızda. Tabii onu bu şeklide anmamızın bir sebebi de Addis Ababa’ya bağlı bir yerleşke olan Adado’nun kuzeyinde yerleşmiş bir kabilenin küçük Addis Ababa Plantasyonuna yönelik ürettikleri en iyi kahvelerden biri olması. Yine natural işlenmiş şarapsı efsane bir kahve.

Kochere Gr1:

Kochere, Chelelektu’nun hemen doğusunda bir kasabadır. Kenya ile Addis Ababa bağlantı otoyolu üzerindedir. Ulaşım imkanları ve Wenago Milli Park işletmeciliği merkezinin kontrolünde bulunan bir plantasyon sınırları içerisindedir. Natural işlenmiş bu GR1 seçilimi, şarapsı ve güçlü asiditesiyle kimliğini daha ilk yudumda hissettiriyor. Geçtiğimiz sezonlardaki Chelchele’den vazgeçemeyenlerin mutlaka denemesi gereken etkileyici bir heirloom.

Brezilya Fazenda Samambaia:

Bu kahve, üretildiği çiftliğin adıyla servis ediliyor. Çiftliğin 1200 metre rakımlı düz arazisinde bulunan tek cins kahve ağaçlarından toplanıyor. Çiftlik özellikle bu lot özelinde Brezilya Kahve Enstitüsü’nün (IBC) Mükemmellik Kupasını 2015 yılında kazandı. Kupa sonrası çiftlik sahibi Henrique Dias Cambraia, bu lotu hiç bozmadı ve olabildiğince küresel pazarda aktif bir ürün olarak sunmaya çalıştı. Ülkemize bu yıl giriş yapan bu ham kahveyi, kavurma ekibimiz layıkıyla kavurdu, işledi. Hem espresso hem de filtre türevi demlemelerde cupping notlarını algılayabilecek, radikal olmayan tad profili sayesinde ev, ofis ya da işletmenizdeki her damak tadı tipine sahip bireylerce de beğenilecek tipik bir mükemmel yellow bourbon.

Çiftlik ve kahve hakkındaki ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:

  • Farm: Fazenda Samambaia
  • Varietal: Mundo Novo, Topazio, Catucai
  • Processing: Pulped Natural, dried on patio
  • Altitude: 1,200 metres above sea level
  • Owner: Henrique Dias Cambraia
  • Town / City: Santo Antônio do Amparo
  • Region: Sul de Minas (Minas Gerais)
  • Cupping Notes
  • Overall: Salted caramel, peanut, biscuit, well balanced

 Sul de Minas’ın serin ve yeşil tepeleri, kahve yetiştirmek için ideal koşullar sağlar ve Brezilya’nın en iyi çekirdeklerinden bazılarını üretir. Bölge yerel olarak ‘Vertentes’ olarak bilinir, çünkü Brezilya’daki iki çok önemli havza arasında bir sınır oluşturur: Grande Nehri Havzası (güneye doğru uzanır) ve São Francisco Nehri Havzası (kuzeydoğuya doğru uzanır).

Fazenda Samambaia’nın çiftçisi Henrique Dias Cambraia, çiftliğinin başarısını çeşitli faktörlerin bir kombinasyonuna bağlıyor: en azından çiftliğin coğrafi konumu; ekim alanlarının bireyselleştirilmiş bitki sağlığı kontrolleri ile ekim alanlarının yetkili teknik yönetimi; toplam kalite kontrol programlarına dayalı sürekli eğitim; ve en önemlisi, çiftlikte çalışan tüm ekibin katılımı.

Henrique sadece yüksek kaliteli kahve üretmeye değil, aynı zamanda sosyal açıdan sorumlu ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir şekilde tarım yapmaya kararlı. Mart 2000 ve Temmuz 2001 arasındaki çiftlikten yokluğunda – Phoenix, Arizona’daki Uluslararası İşletme alanında yüksek lisans eğitimi gördüğü zaman – çalışanlarının Samambaia’yı tamamen anladıklarını ve destekleyebildiklerini gösterdiğini söylemekten mutluluk duyuyor. “Sürdürülebilirlik” kavramı!

Dias Cambraia ailesinin çiftlikleri, Agronomist Josué Pereira de Figueiredo, Ph.D. on yıldan daha uzun zamandır faaliyette. Figueiredo, Brezilya Kahve Enstitüsü’nün (IBC) teknik koordinatörüydü ve aynı zamanda 2001 ve 2015 yıllarında Mükemmellik Kupası finalisti oldu. Henrique ayrıca Güney Minas Gerais (Sulminas-Café) Kahve Üreticileri Derneği tarafından düzenlenen etkinliklere katılıyor ve Dias Cambraia çiftliklerinin yeni teknoloji ve tekniklerin ön saflarında kalmasını sağlamak için diğer benzer kurumlarla ilişki içerisinde.

Son zamanlarda Henrique Dias Cambraia Sulminas-Café Başkanı seçildi. Santo Antônio do Amparo bölgesindeki diğer 20 kahve üreticisi ile birlikte, özel kahve pazarı ile ilişkiler kurmak için Santo Antônio Estate Coffee’yi kurdu.

Fazenda Samambaia, Mükemmellik Kupası da dahil olmak üzere yüksek kaliteli kahvesi için birçok ödül kazandı. % 50 Mondo Novo ve% 50 Topazio çeşitlerinden oluşan bu lot özellikle Kahve Ofisi için seçilmiş ve harmanlanmıştır. Hamur haline getirildikten sonra kahve, çiftliğin geniş verandalarında kurumaya gönderilir ve burada eşit kurutma sağlamak için düzenli olarak döndürülür.

Çiftçi Henrique Dias Cambraia kızıyla birlikte bir kahve ağacının yanında…!

Çiftlikte hasat sonrası güneşte kurumaya bırakılmış Yellow Bourbon kahve çekirdekleri. Bu kahveler çiftliğin 1200 metre rakım seviyesindeki düz alanında bulunan tek cins kahve ağaçlarından toplanan kahveler.

Elek sonrası tasnif ve kurumaya taşınan Samambaia Yellow Bourbon ham kahve çakirdekleri ve taşıma işlemi…

Fazenda Samambaia kahve çiftliğinden güzel bir görünüm.