all about coffee, Tüm Yazılar

Kolay Kahve Seçme Rehberi

Kararsıza, kafası karışana kolay açıklamalar bu başlık altında. “Ay zormuş” demeyin. Öğrenmek aşırı kolay ve bir o kadar karlı çıkacaksınız!

  1. Kahve bir meyvedir. Kahve hakkında bildiklerini bu bilgiye göre yeniden yorumla.
  2. Molecule kahveleri, iyi mahsül kahve çekirdeklerinden seçilip, kendi meyve özelliklerini koruyabileceği şekilde kavrulur.
  3. Kahve bir meyve olduğu için her çekirdek hasadı yapıldığı memleket ve çiftlik ile adlandırılır.
  4. Türk kahvesi bir kahve demleme yöntemidir. Tıpkı filtre kahve ve espresso gibi. Yani her Molecule kahvesi her demlemeye uygundur. Ancak bazı çekirdekler, bazı demlemelerle daha çok yakıştırıldığı için tavsiyelerimiz olacaktır. Bu tavsiyelere kahve çekirdeklerinin kendi açıklamalarında yazdık.
  5. Sert mi yumuşak mı soruları, cevabı doğruya götürmeyecek sorulardır. Onların yerine “gövdeli”, “asidik” kavramlarını kullanılır. Sert isteyenler “gövdeli” seçerse yanılma şansı düşük olur. Ancak en iyisi bunu siz demlerken ayarlayın. 
  6. Klasik kahve tadı seven ama sert tat istemeyenler de “gövdeli, tatlı” kahveleri seçmeli. Ancak kahvenizi öğütme seçeneğini doğru seçin.
  7. Kahve öğütme seçeneğinde, kahvenizi nasıl demleyecekseniz o demleme seçeneğini seçin. Daha da ayrıntı için not kısmına yazın ya da bizi arayın.
  8. “Asidik” kahveler, aroma yönünden daha farklı tatlar içerir. Hepsi kahve çekirdeklerinin kendi açıklamalarında yazar. Kavurma metodumuz sayesinde bu tatları her demleme yönteminde alırsınız.
  9. “Gövdeli” kahveler klasik kahve tadını, “asidik” kahveler görece ekşimsi, meyvemsi ya da baharat tatlarını anımsatır. “Dengeli” deniyorsa meyve hissi veren ancak genellikle klasik kahve tadından uzak olmayan kahvelerdir.
  10. Fiyatlar kaliteye göre değil, kahvenin hasadının yapıldığı bölgedeki fiyatına göre (arz-talep dengesi) yani bize maliyetine göre belirlenir. Ucuza aldığımızı ucuza, görece pahalıya aldığımızı pahalıya satıyoruz. Bu yüzden tüm kahvelerimiz yüksek kalitelidir. Siz sadece damak zevkinize göre olanı alın.
  11. Bazı kahveler bir kez gelir ve biter. Bazıları yıl içinde genellikle vardır. Sonuçta dedik ya, standartlarımız var ve sonuçta bunlar meyve çekirdeği. Bir kahve çekirdeği aynı tarladan, farklı zamanlarda farklı kaliteyle hasat edilebilir. O durumda kaliteyi düşürüp aynı çekirdeği satmaya çalışmak ve sanki istikrarlıymış gibi görünmek yerine, aynı tat profiline benzeyen başka bir yörenin kahve çekirdeğini bulundurarak aradığınız lezzeti de kaliteyi de korumuş oluruz.
  12. Türk kahvesi için daha çok Brezilya, espresso için narenciye tatları içermeyen, kakao, çikolata notası/hissi veren Güney Amerika, filtre içinse damak tadınıza göre Afrika kahvelerini seçerseniz pişman olmazsınız.
  13. Kahvenizi kaynar suyla değil yaklaşık 90 derecelerdeki suyla demleyin. Böylece kaynar suyun kahveyi yakmasını engellemiş olursunuz.
  14. Demleme tavsiyeleri bölümümüze göz atınız.